PROGRAM

Ur programmet:

08.30 Registrering

09.00 Inledning, Moderator

09.05 På Scen-intervju med Ulf Molén och Martin Dyberg, NSR

09.15 Plastblocket börjar:

Ny teknik ger ökad materialåtervinning för Sverige
I Ängelholm planeras vad som betecknats som Sveriges modernaste anläggning för återvinning av plastförpackningar. Bakom anläggningen Omni Polymers står TMR och Plastonomy. På Recyclingdagen kommer planerna att presenteras närmare av Sandreen Shaul och Josef Tapper.

Unity – ett steg mot en cirkulär plasthantering
 Projektet Unity syftar till undersöka möjligheten att hantera plasterna cirkulärt genom att använda betydligt färre plastvarianter än vad fallet är idag. Projektet drivs av universiteten i Linköping och Lund tillsammans med Mistra STEPs och Mistra REES. Mattias Lindahl, professor vid Linköpings universitet presenterar projektet.

10.00 Fika och nätverkande med utställarna

10.40 Plastblocket fortsätter:

Eftersortering av restavfall ökar materialåtervinning
När alla andra gjort sitt, går det ändå att göra lite till! I Märsta har SÖRAB och Stockholm Exergi upprättat landets första eftersorteringsanläggning för restavfall. Här skiljs plast, metall och matavfall i gröna påsar ut från resten med hjälp av NIR-teknik. Stellan Höglund, SÖRABs platschef på Brista Eftersorteringsanläggning, berättar om processen och målen med den.

Ett plastreturraffinaderi för kemisk återvinning av plast
Idag materialåtervinns endast 16 % av plastavfallet i Sverige. Kemisk återvinning är en viktig möjliggörare för att materialåtervinna mer plast och i stor skala sluta loopen.
I Borealis plastreturraffinaderi som planeras i Stenungsund kan plastavfall, som idag går till förbränning, återvinnas för produktion av eten och nya kemiprodukter. Elin Hermansson presenterar projektet närmare.

Utsortering av plast ur bygg- och rivavfall
Sedan ett år tillbaka gäller nya krav på källsortering av bygg- och rivningsavfall med särskilt fokus på utsortering av plastfraktioner. Återvinningsindustriernas Ellen Einebrant presenterar organisationens samarbete med Naturvårdsverket kring detta.

Vi avslutar blocket kring plast med en paneldiskussion.

12.00 Nätverkslunch

13.15 Jon Nilsson-Djerf om Avfall Sveriges nya gemensamma nordiska symbolsystem för sortering av avfall.

13.45 Textilblocket börjar:

Producentansvar för textil
Birgitta Losman, hållbarhetsstrateg vid Borås högskola har utrett producentansvar för textil på regeringens uppdrag, en utredning som överlämnades i vintras. 2024 är det meningen att producentansvaret ska börja gälla. På Recyclingdagen presenterar Birgitta utredningen och tankarna kring producentansvaret närmare.

Hur vi gör mode cirkulärt - i stor skala
Ylva Stjernquist är Supply Chain Manager på Renewcell, ett svenskt expansivt textilåtervinningsföretag. Hon presenterar företaget, deras nya fabrik i Sundsvall och det arbete som bedrivs för att säkra 70 000 ton textilavfall varje år.

14.25 Fika och nätverkande med utställarna

15.05 Textilblocket fortsätter:

Siptex, en världsunik länk för cirkulära textilflöden
Världens första storskaliga anläggning för automatiserad sortering av textil efter fibertyp och färg invigdes för ett år sedan på Sysavs anläggning i Malmö. Sedan några månader levererar man nu material till textilåtervinnare. Stefan Poldrugac, affärsutvecklare vid Sysav, presenterar anläggningen närmare.

Utveckling av framtidens textilsortering
Susanne Eriksson, Projektledare, Wargön Innovation

Vi avslutar blocket kring textil med en paneldiskussion.

16.05 NSR satsar på biokol
Ludvig Landen presenterar NSR uppför en anläggning för att framställa biokol ur trädgårdsavfall.

16.25 Avslutning